ספרינגר ספניאל

ספרינגר ספניאל

*משפחה

ספרינגר ספניאל הוא אחד מחברי משפחת כלבי הציד והינו הספניאל ה”עתיק” ביותר. משפחת כלבי הציד הינה הגדולה ביותר במשפחות הכלבים ונמצא בה את רוב הגזעים וכפי ששמם מציין כלבים אלו נוצרו ופותחו על מנת לעזור לציידים בתפקידים שונים בעת הציד.

משפחה זו מחולקת לתתי משפחות לפי תפקידי הכלבים בתהליך הציד:

האונדס – כלבים המשמשים למעקב והברחת הציד, חזקים מאוד בעבודת האף שלהם ומאוד מתאימים לסוגי שטח קשים

פויינטרים – כלבים המשמשים למעקב וסימון הציד ברובם מריחי אוויר, ויצר הציד מוחלש על מנת לאפשר להם לסמן ולא לרדוף אחרי הציד

טריירים – כלבים שנוצרו על מנת להדביר מזיקים (מכרסמים, שועלים וכו’) על ידי ציד והריגה שלהם.

כלבים קשוחים מאוד ומתאימים לפעילויות מגוונות (חפירה, מעקב והריגה)

דקלים  – כלבים נמוכים ודקים הטובים בחפירה וחדירה למחילות (בעיקר גיריות, ומיני מכרסמים)

סטרים,רטריוורים וספניאלים – כלבים המשמשים לפעולות מאוד מגוונות (החזרת ציד, החזקתו והברחתו לירי)

*מוצא הגזע

גזע הספניאלים הוא גזע שמוזכר כבר בימי הרנסנס (המאה ה-17), למרות שאין תיעוד כתוב, ישנו קונצנזוס שמקור גזע הספניאלים הוא ספרד והוא הופץ על ידי הרומאים ברחבי אירופה ומכאן גם שמו שכן ספניאל הוא המילה הרומאים לספרדי.

בתיעוד על הגזע מוזכרים שני תתי גזעים האחד, ספרינגר ספניאל מים ששימש לציד עופות מים והחזרה שלהם לציד והשני ספניאל אדמה סוג זה של ספניאל חולק אף הוא לשני תתי גזעים האחד הקראוצ’ינג ספניאל והשני (והקטן מביניהם) הקוקינג ספניאל אשר שימש לציד עופות.

במאה ה-19 , הספניאלים חולקו לשתי קבוצות על פי משקלם. כלב ששקל עד 10 קילוגרמים לערך נקרא קוקר או קוקינג ספניאל מכיוון ששימש לציד עופות יער (woodcock) כך שגודלו הקטן יותר הקל עליו לצוד בסבכי יערות ובשיחים בהם העופות קיננו.

כלב ששקל סביב 20 קילוגרמים נקרא ספניאל שדה (field spaniel) או ספניאל אנגלי (English spaniel).

הרביית הגזע והכשרתו החלה למעשה ב1812 כשסר בוהי החל להרבות את הספניאלים והתאימם למחוז בו הוא גר שרופשייר – מחוז אנגלי ממוצע שבו שדות פתוחים לרוב וגם חורשות ויערות ובקיצור שטח מהסוג אליו נוצר הגזע –התמחות בציד באיזורי סבך נמוך ושדות פתוחים שם שם הוא מריח את דרכו אל הטרף ומבהיל אותו על מנת שייתפס על ידי ציפורי טרף וכלבי ציד (בעבר) והציידים (בהווה).

כיום ישנם שני גזעים המוכרים כספרינגר ספניאל:

הספרינגר האנגלי והספרינגר הוולשי, ההבדל העיקרי בין שני הגזעים הוא בצבעי הפרווה כאשר אצל הספרינגר האנגלי הצבעים הם לבן, שחור וחום כהה ואצל הוולשי כתמים חומים אדמדמים על רקע לבן (דבר זה יכול להצביע על קשר לספניאל הבריטי בשל הצבעים הזהים שלהם).

הבדל בולט נוסף הוא הגודל כאשר הספרינגר האנגלי גדול מזה הוולשי (הוולשי גדול במעט מן הקוקר ספניאל האנגלי).

*התפתחות הגזע

הספניאלים יוצרו לשם ציד של חיות קטנות וציפורים כאשר לפני ימי הירי תפקיד הספרינגרים היה לגרום לעופות מאכל (פסיונים חוגלות וכו’) לזנק ולהתעופף בשדה על מנת שהבזים וכלבי הציד בהם השתמשו לציד באותה התקופה יצודו אותם וישיבו לצייד, לאחר התפתחות הנשק החם פחת השימוש בבזים ובשאר סוגי הכלבים אך תפקיד הספרינגרים היה זהה רק שהפעם הוא היה על מנת לחשוף את הציפורים בפני הרובה ומכאן למעשה שם הגזע (ספרינג – זינוק).

השם עצמו נקבע ב1902 כאשר מועדון הספניאל הבריטי החליט על השם בהתאם לשימושו בשדה הציד.

אבות הגזע הם כלבי ציד ש”יובאו” מספרד ושימשו לציד עופות וחיות קטנות ואף לציד מים (דבר הבולט מאוד בנטיה שלהם להרטב בכל הזדמנות הנקרית בפניהם).

הגזע הוכר על ידי מועדון הגזעים האמריקני ב1910.

*פיזיולוגיה

ספרינגר אנגלי

הגזע הינו בעל פרווה חלקה וקצרה למדי (לפחות ביחס לסוג ה”תצוגות”) בצבעים של חום כהה עם לבן, שחור עם לבן או שילוב של שחור\חום כהה עם לבן

גובהו כ50 סנטימטרים. האזניים קצרות יחסית לקוקר ספניאל חוטמו ארוך.

משקל ממוצע – נקבות 15-20 קילוגרמים, זכרים 20-25 קילוגרמים.

ספרינגר וולשי

הספרינגר הוולשי הוא כלב קומפקטי ומוצק שנוצר עבור סיבולת גבוהה

הגזע הינו בעל פרווה חלקה בצבעים של חום אדמדם על רקע לבן.

הוא קטן במעט ממקבילו האנגלי – גובהו כ45-50  סנטימטרים ומבנהו מלבני (יותר ארוך מגבוה).

משקל הספרינגר הוולשי הוא בים 16-20 קילוגרמים.

 

תוחלת החיים של הספרינגר ספניאל היא 12-14 שנים.

 

*תכונות

 

כמו רוב כלבי הציד גם לספרינגר ספניאל חוש ריח מפותח מאוד. דבר שמאוד עזר לו במשימות חיפוש הציד. דבר נוסף המאוד עוזר לו בעבודתו הוא המזג האנרגטי שלו, הספרינגר הוא כלב מאוד נמרץ ודורש פריקת אנרגיות ותרגולים מתמידים שכן אם לא הוא יפגין התנהגות היפראקטיבית.

במקרה של הספרינגר האנגלי רגליו הארוכות הופכות אותו לאחד הספניאלים המהירים ביותר.

הספרינגר הינו כלב עבודה מעולה וככזה הוא לומד מאוד מהר והקשר שלו עם הנוהג  לאחר אילוף כלבים הוא מצויין עם זאת הוא נוטה לעיתים לעקשנות בזמן הלמידה וכמובן שהאנרגיות שלו לעיתים ידרשו המון סבלנות מצד המאלף.

בד”כ מאלפים את הספרינגרים לכמה יכולות שיעזרו בציד (יכולות אלו נבחנות במבחני שדה):

– החזרה – החזרת הציד לנוהג.

– נשיכה רכה – תפיסת הציד ללא חדירת השיניים.

– עבודת צוות – הכלבים עובדים בזיג זג בשדה יחד עם הצייד, הם חייבים להישאר בטווח הרובה וכמובן

להישאר במקום כדי לא להיפגע בזמן הירי או להבריח עוד ציד.

– רחרוח – למציאת הציד בסביבות יבשות ורטובות.

– פלאשינג – הברחת והפרחת הציד לאוויר על מנת שהצייד יירה בו.

*הגזע כחיית מחמד

הספרינגר ספניאל הוא כלב משפחה מצויין ומסתדר במיוחד עם ילדים ואף עם חיות מחמד אחרות בבית, למעשה הקשר חזק ברמה כזו שבמקרים מסויימים הוא עלול להפגין חרדת נטישה וכתוצאה מכך הרסנות.

הקשר שלו למשפחה מעולה והוא מאוד משתדל לרצות את בעליו, לעומת זאת, הוא מעט חשדן כלפי זרים ויקדמם בנביחות קולניות.

לבסוף, הספניאל הינו כלב מאוד אנרגטי, דבר המאוד קשור לסוג העבודה לה הוא נוצר (הברחת ציפורים) ולכן הוא דורש תרגול מתמיד

 

*שימוש הגזע כיום

בעבר הגזע שימש להפרחת ציפורים בשדות בשביל בזים וכלבי ציד. מאז המצאת הרובה הכלבים משמשים לאותה מטרה – הפרחת ציפורים אך הפעם לצורך הירי של הצייד.

שימוש נפוץ מאוד בכלבי הספניאל הוא גם בתור כלבי רחרוח בשל חוש הריח המפותח שלהם. חוש הרחרוח שלהם מאפשר להם גמישות רבה באובייקטים אותם הם צריכים לגלות החל מחומרי נפץ, סמים ודם וכלה במכשירים סלולרים, קיני דבורים ומהגרים בלתי חוקיים.

שימושים נוספים לספרינגרים הם ביחידות חילוץ והצלה ויחידות הצלה בשטח הררי שם חוש הריח שלהם בנוסף לרצון הבלתי נדלה שלהם לעבוד ויכולתם לכסות שטח “קשה” נותנים להם יתרונות על גזעים אחרים.

 

*בעיות אופייניות

 

מכיוון שהספניאל הינו כלב עבודה, חוזקו אצלו יצרים מסויימים והוחלשו אחרים, במקרה של הספרינגר הוא קיבל אנרגטיות מאוד גבוהה שמאוד עוזרת לו בציד אך עלולה להפריע לו אם לא ינתב את האנרגיות לכיוונים רצויים, במקרה כזה נקבל כלב “היפראקטיבי” ולעיתים אף הרסני לבית.

דבר נוסף שעלול לגרום לבעיה הינו הקשר החזק שלו עם הנוהג ועם המשפחה. מכיוון שהנטיה מאוד חוזקה, השארת הכלב לבדו ללא בני המשפחה עלולה להוביל לחרדת נטישה ואף במקרה זה הרסנות.

 

כמו ללא מעט גזעים “טהורים” לספרינגר ספניאל מספר מחלות אופייניות נפוצות:

 

מחלות עיניים תורשתיות

 

*ניוון רשתית מתקדם – מחלה זו היא למעשה שם כולל למחלות עיניים תורשתיות אשר גורמות לרשתית העין להתנוון. מחלה זו מופיעה בשתי תצורות האחת הנקראת GPRA אחראית לניוון כל הרשתית עד לאובדן ראיה כולל, הגיל הצפוי לגילוי מחלה זו הוא 4-5 אף שנמצאו גם מקרים שהתגלו בגיל שנתיים.

התצורה השניה של ניוון הרשתית נקראת CPRA והיא אחראית לאובדן ראייה חלקי בתצורה זו ברוב המקרים אין אובדן מלא של הראיה וברוב המקרים הראיה טובה יותר באור נמוך מרחקים גדולים ותנועה רבה, הגיל הממוצע לגילוי בעיה זו הוא 12-18 חודשים אך התפתחות המחלה איטית יותר מהסוג הראשון.

 

*גלאוקומה– גלאוקומה היא מחלה תורשתית אשר מתרחשת כאשר ניקוז נוזלים לא נורמלי מן העין גורם ללחץ התוך עיני להתגבר עד אשר תאים בעין נהרסים. הסימפטומים למחלה הם עיוורון מאוד מהיר וכאבים בעיניים, ברוב המקרים הטיפול הינו מאוחר מדי עד כדי כך שהסרת העין היא חיונית.

מחלה זו מובילה לעיוורון כולל בשתי העיניים ונמצאה קשורה לפגם גנטי בחיבור שבין העדשה לקרנית.

 

*דיספלסיית רשתית רב מוקדית – מחלה זו יכולה להיות תורשתית אך גם להגרם בשל זיהום נגיפי,סמים, ומחסור בויטמין A. מאפייני המחלה הם קפלים ואי סדרים במראה העין וגורם ללקויות ראיה. המחלה אינה מחלה פרוגרסיבית וניתן לזהותה בגיל 6 שבועות.

 

 

*אנטרופיון– תופעה זו הינה “תורשתית” ומתבטאת בהתהפכות פנימה של העפעפיים (לרוב התחתונים), דבר זה גורם לאי נוחות רבה ובמקרים רבים לרגישות לאור וצלקות בקרנית.

ניתן להתגבר על כך באמצעות ניתוח למרות שלרוב נהוג להמתין עד גיל מבוגר לכלב בשל העובדה שפעמים רבות הבעיה נפתרת מעצמה ובנוסף ישנו הסיכון שהניתוח יחמיר את המצב.

הבעיה נגרמת פעמים רבות בשל העדפה של כלבים עם מראה מסויים (הבעות פנים “מוגזמות”) כך שהעיניים מגיעות למצב לא נורמלי. את הבעיה הזו ניתן לגלות בגיל 6 שבועות.

מחלות מטבוליות

*פוקוסידוסיס – מחלה זו הינה מחלה קשה ופרוגרסיבית וסופנית המתבטאת בניוון מהיר מאוד של מערכת העצבים. בין הסימפטומים אובדן שליטה על התנועה, חירשות, חוסר שיווי משקל, לקויות ראיה ורמות משתנות של דיכאון. בנוסף לרוב הכלב הנפגע יאבד משקל רב בשל אובדן היכולת לבלוע.

המחלה תוקפת בשל חוסר באנזים העוזר לפרק רכיבים בגוף הכלב. לרוב ההתפרצות תתרחש בגילאים 18 חודשים – 4 שנים.

 

*מחסור בPFK – PFK הוא אנזים המווסת המרת סוכרים לאנרגיה, מחסור באנזים זה יתבטא במספר דרכים כגון שתן כהה מאוד, חום, נשימות ונביחות מהירות.

 

 

מחלות אחרות

*דיספלסיית אגן – תצורת אגן לא נורמלית שעלולה לגרום לבעיות מוטוריות וכאב.

*מחלת נפילה –  התקפים חוזרים ונשנים המלווים במוח הכלב.

*מחלות אוטואימוניות – מערכת החיסון בגוף הכלב תוקפת את הגוף עצמו.

 

מידע נוסף:פנסיון לכלבים
מידע נוסף:קורס אילוף כלבים