סמויד

סמויד

סמוייד שייך לכלבי השפיץ- קבוצת כלבים בעלי מאפיינים משותפים. כל הגזעים מגיעים במקור מהאזורים הארקטיים בעולם.
כמו לרוב כלבי השפיץ, גם לכלב סמוייד יש אוזניים קטנות ומשולשות וזנב ארוך ומסולסל.
יש לו פרווה כפולה שמכילה שכבה אחת תחתונה צמרירית ושכבה זקופה וקשוחה שבולטת מגופו. השיער הארוך בולט יותר על צווארו וזנבו.
צבע פרוותו לבן או קרם. תוחלת חיים: 12-15 שנה.

הגזע נקרא על שם בני שבט הסמוייד, שמוצאם בחופי אוקיינוס הקרח הצפוני, בין הים הלבן להרי סיביר. אנשי השבט, שהתפרנסו בעיקר מגידול צאן ומדיג, נעזרו השבטים בכלבים לצורך שמירה על האיילים, רעייתם והובלתם, ובגרירת מזחלות ותנועה אל אתרי הדיג. תמיכה נוספת שהעניק הכלב היתה בחימום בני האדם, כאשר בלילות הקפואים של סיביר היו הכלבים שוהים עם בעליהם בבית ומחממים אחד את השני

הכלבים שימשו בעבר גם כעוזרים לחוקרי ארצות בקוטב הצפוני ובדרומי. החוקרים העדיפו שימוש בכלבים אלו יותר מאשר גזעי האסקי ומלמוט בגלל אופיים החברותי אך התקשו בהשגתם עקב חוסר רצונם של בעליהם להיפרד מהם.

בסוף המאה ה – 19, הגיעו משלחות של חוקרים לפגוש את השבט, ובחזרתם לבריטניה הביאו עימם את כלבי גזע הסמוייד

הכלבים שימשו בעבר גם כעוזרים לחוקרי ארצות בקוטב הצפוני ובדרומי. החוקרים העדיפו שימוש בכלבים אלו יותר מאשר גזעי האסקי ומלמוט בגלל אופיים החברותי אך התקשו בהשגתם עקב חוסר רצונם של בעליהם להיפרד מהם.

בסוף המאה ה – 19, הגיעו משלחות של חוקרים לפגוש את השבט, ובחזרתם לבריטניה הביאו עימם את כלבי גזע הסמוייד
הכלבים הובאו לאמריקה בעזרת הדוכס הגדול ניקולאי ניקולאייביץ’ מרוסיה, שהיה אחיו של הצאר.

זן הסמוייד הוכר ע”י “מועדון הגזע האמריקאי” בשנת 1906

שמות נוספים

לסמוייד מספר שמות נוספים:

  • סאם (Sam)
  • סאמי (Sammy)
  • הסמיילי (The Smiley)
  • סאם המחייך (Smiling Sam)

זאת בגלל מיקום העיניים ביחס לפה וצורת המשיכה של הפה לאחור שנראים כמו הבעת חיוך.

אופי

וכמו הבעת פניו, כך אופיו: עדין, חברותי, נעים וקליל. מסתדר עם ילדים וגם עם כלבים אחרים ונשאר כך עד גיל מבוגר. הסמוייד כלב נמרץ במיוחד ואוהב להתרוצץ, לכן ישמח לכל הזדמנות למשחק או פעילות עם הבעלים. מבחינתו, כל משחק הוא רעיון מבורך ושעות שלמות של ריצה ופעילות ממש לא מרתיעות אותו אמנם מתאים למשפחות עם ילדים, אך רצוי שתמיד יהיה בן משפחה בקרבתו.

יש לכלב נטייה לנבוח. בשל חביבותו אינו מתאים לשמש ככלב שמירה אך ניתן להיעזר בנטייה שלו לנבוח על מנת להתריע.

כמו יתר כלבי השפיץ, גם הסמוייד יכול להיות לעתים עצמאי ועקשן. ניתן להתגבר על כך בעזרת אימונים בעלי חיזוק חיובי תוך התמקדות על טבעו הנוטה לרצות את בעליו.

טיפול

הסמוייד אוהב לשחק אך יחסית רגוע בתוך הבית. הסמוייד זקוק לפעילות קבועה כגון: הליכות ארוכות, משימות ומשחקי הפעלה. ללא פעילות מתאימה ויחס אינטנסיבי, הכלב עלול לפתח בעיות התנהגותיות כמו לעיסת חפצים.

כאמור, מקורו של הסמוייד הוא בארצות צפוניות וקרות, כך שהוא רגיל למזג אוויר קר וטמפרטורה נמוכה. לכן, בימים ובאזורים חמים, יש צורך לדאוג לו לאזור נעים ולהניחו בפנים הבית הממוזג. כמו כן, פרוותו הארוכה רק מקשה ומכבידה על החום, ולכן, יש לדאוג ולגלח אותה עם בוא הקיץ החם. אי טיפול נכון בעודף חום עלול לגרור אחריו, בין השאר, בעיות עור.

זקוק להברשה קבועה, כ-2 עד 3 פעמים ביום, או פעם אחת בעונת נשירה.

בעיות בריאות

הסמוייד עלול לסבול ממספר מחלות כגון:

  • בעיות עיניים (גלאוקומה)
  • דיספלזיה של מפרק הירך
  • סכרת
  • מחלה גנטית בכליות
  • הפרעה בבלותת התריס
  • בעיות לבאילוף
    למרות שהסמוייד מאוד אוהב בני אדם, הוא לא תמיד אוהב להקשיב, מה שיכול להקשות על האילוף. הפעילויות צריכות להיות קצרות ומגוונות, כדי שהכלב לא יאבד עניין. כדאי להרעיף עליו חטיפים ולשבח אותו נמרצות על פעולה טובה ולהרבות בחיזוקים חיוביים.מחפשים אילוף כלבים ברמה גבוהה הגעתם למקום הנכון !לא מומלץ לנהוג בו בקשיחות, מה שיגרום לכלב להתעלם מהבעלים (או המאלף) ולהפסיק לציית לו.לסיכום,

    הסמוייד הוא כלב חברותי במיוחד, פעיל מאוד ודורש טיפול מסור.

    ניתן לאילוף בהרבה סבלנות, אהבה וחיזוקים חיוביים