חינוך גורים

חינוך גורים

חינוך גורים שלבים קריטיים בהתפתחותו של הגור

א.שבועיים ראשונים לחייהם (שלושה שבועות ראשונים): רוב חושי הכלב כבויים. עיניים ואוזניים סגורים לחלוטין הכלב משתמש במגע וריח. הכלב לא רואה ולא שומע. פעילות: הכלב מונע מייצרים ואינסטינקטים. מוציא אנרגיה על גדילה, ויסות חום, מזון וצרכים. בשלב הראשוני מתבצעת החתמה לאם. חשיפה לאדם עשויה להזיק. האדם בשלב זה הוא צופה מהצד. אין להתערב באינטראקציה בין האם והגורים.

החתמה (גם הטבעה) הוא התהליך שבו צאצא נקשר להוריו והם אליו. ההחתמה מתרחשת מיד לאחר בקיעתו או לידתו של הצאצא. תהליך ההחתמה מתבסס על מנגנון תורשתי, המשתנה ממין למין.

כיוון שהצאצא נולד כ”טאבולה ראסה”, החתמה יכולה להתבצע על ידי כל מי שעונה לקריטריונים הנדרשים על ידי הצאצא – כך, בעלי חיים שנולדו אצל בני האדם רואים, לעתים, את המטפלים שלהם כהוריהם האמתיים, ובהתבגרם יכולים הם אף לראות בהם בני זוג פוטנציאליים. בגני חיות מתבצעת לעתים קרובות החתמה על ידי אדם, דבר הגורם לכך שקל יהיה לטפל בהם, לעומת זאת זה גורם להם לקשיים בהתרבות ובחיי החברה.

למידע נוסף בנושא פנסיון לכלבים בעמוד הזה

בשבוע השלישי לחייהם חוש הראיה והשמיעה מתחילים לפעול. כל חושי הכלב פעילים ומתפקדים. התלות באם עדיין מלאה אפילו לעשיית צרכים. פעילות – לראשונה יש מצב ערנות  “סתמי”.

ב.תקופה שנייה: שבוע רביעי :מתחילים ללכת. מתחילה אינטראקציה בין הגורים למטרת משחק ובניית היררכיה בתוך השגר. בשלב זה הכלב מתחיל להתעניין בסביבתו הקרובה (השגר) והרחבה יותר. הגור מתחיל להגדיל את המעגלים שלו. הגור מתחיל ללמוד מהמתרחש בסביבה. החתמת חוויות שליליות.

ג.תקופה שלישית( 4 – 8) : סוציאליזציה כלבית. התחלת למידת השפה הכלבית (תיקונים) משמעת – גבולות שהאימא נותנת. במסגרת המשחק בין הגורים מתחילה להתגבש מסגרת היררכיה ברורה. ויסות נשיכה מתחיל בשלב זה. חשיפה לסביבה גדלה מתחילים לחקור את הסביבה. זהו השלב שבו ניתן לחשוף את הכלב לאדם באופן מבנה ומבוקר. יש להימנע מחוויות שייצרו החתמת חוויה שלילית. התפתחות פיזיולוגית: בסביבות השבוע הרביעי, שיני הכלב בוקעות. הכלב מסוגל לאכול באופן עצמאי (אוכל), אך עדיין לא להשיג אוכל באופן עצמאי. (בטבע – הקאה).

ד.תקופה רביעית (8 – 12): תקופת חיברות  אנושית. עזיבת השגר ומעבר למשפחה אנושית. החלשות הקשר עם האם – מעבר לעצמאות עם תלות בלהקה. האם “מגרשת” את הגורים ממנה, מגלה תוקפנות כלפיהם שמטרתה להביא אותם לעצמאות, ומעבר להיות פרט בלהקה. בשלב זה נטיית הכלב להחתמת פחד היא הגבוהה ביותר (לחיוב ולשלילה). בשלב זה בחייהם מתחילים לפתח קשר היררכי עם אחיהם לשגר ועם שאר הלהקה. יכולת הלמידה והטמעה משתפרות, והזמן הנדרש להן מתקצר. בשלב זה מתחילים להתפתח יצרים נוספים כגון יצר ההבאה. מתן דגש על ה”אלי” להטמעה של התניה נכונה.

ה.תקופה חמישית (13-16): בתקופה זו מתעצבת אישיותו של הכלב. סגירת חלון הזדמנויות. בתקופה זאת  הגור בדר”כ בחברת משפחתו (להקתו האנושית) ולא בחברה כלבית (אמו והשגר). זה גיל קריטי בו הגור  רוכש ביטחון ומתחיל להיות עצמאי. יש חשיבות גדולה להגדרת חוקים כללים וגבולות ע”מ לחנך את הגור לחיים בלהקה. חשוב לזכור שהכלב בטבע לא יקבל עצמאות מלאה בתוך הלהקה. בתקופת גיל זו הכלב מסיים את החיסונים ובעצם על פי הוראות הוטרנר מוכן ליציאה מהבית.

ו.תקופה שישית (4-7 חודשים). התמודדות עם גורמים מרתיעים על פני בריחה. Flight  או fight. במידה והכלב פחדן בשלב התפתחותי זה אנו ניצבים בפני חריגה התנהגותית שעלינו לטפל בה על מנת למנוע החמרה.  המשך חינוך למשמעת וגבולות ברורים ונוקשים יותר. חשוב לפתור את החינוך לצרכים כבר בגיל זה ולמנוע יצירת הרגלי צרכים שגויים. בגיל זה הכלב בודק גבולות ומנסה למצב את מעמדו ההיררכי במשפחה.

ז.התפתחות ובגרות מינית מושפעת מגודלו הפיזי של הכלב ונעה בין הגילאים 6 חודשים ל- 16 חודשים.

ח.יש חשיבות לשימור ההתנהגויות שנרכשו עד כה, עד גיל שנתיים וזאת כיון שהכלב מוגדר כמתבגר עד לבגרות מלאה בה התנהגותו מתייצבת. זה בה לידי ביטוי בבדיקת גבולות וניסיון לעלות בסולם ההיררכי במשפחה.

חוות הכלבים של דרור מספקת שרותי אילוף כלבים לכל מטרה. מפתרון בעיות התנהגות של כלבים ועד לאילוף למטרות הגנה ,אבטחה גישוש והצלה. בחוות הכלבים של דרור עובדים מאלפי כלבים נוספים שהוכשרו והוסמכו כמאלפים מקצועיים.